1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
image3.jpg

Csak minden ötödik vállalkozás könyvelése volt teljesen rendben

A cégek 79,9 százalékánál állapított meg tavaly adóhiányt a NAV, vagyis csak minden ötödik vállalkozás könyvelése volt teljesen rendben - derül ki a feketelista.hu összegzéséből. Az adóhatóság 340,7 milliárd forintot szedett be a cégektől, 9,4 milliárddal többet, mint egy évvbel korábban.

A 100 millió forintnál nagyob adóhiányú cégek 57 százaléka budapesti székhelyű, amit a főváros nagyobb gazdasági súlya magyaráz. A nagyvárosok legfeljebb néhány vállalkozással szerepelnek, kivéve Kecskemétet, ahonnan öt cég is bekerült a „toplistára”. Feltűnő viszont, hogy tizenkét, több száz millió forint adóhiánnyal rendelkező cégnek kisközségekben van a székhelye.

A megállapított szabálytalanságok magas aránya a feketelista.hu szerint döntően azzal magyarázható, hogy lényegesen nőtt a kiválasztás hatékonysága. Korábban egy program véletlenszerűen választotta ki a revízió alá vont cégneveket, most azonban az ellenőrök előzetes kockázati elemzés alapján elsősorban ott jelennek meg, ahol számítani lehet a szabálytalanságra, a csalásra.

Minden évben meghatározzák azokat a szakmai területeket is, amelyeket kiemelten ellenőriznek. 2013-ban általában a nagykereskedelmet, továbbá a dísznövény-, vetőmag-, műtrágya-kiskereskedelmet, a munkaerő-piaci szolgáltatást, valamint a biztonsági tevékenységet vizsgálják.

 

forrás: index.hu

Gazdasági hírek

Valuta átváltás

Miről 

mire

  


Aktualitások